Iedere uitvaartkist of wade kunnen wij voor u bestellen

  • Persoonlijke uitvaart
  • Transparante begroting
  • Wij innen alle uitvaartverzekeringen
  • 24/7 bereikbaar
  • Volledige ontzorging

Onze meest gekozen uitvaartkist is van massief populierenhout

Het kiezen van een uitvaartkist is heel persoonlijk. In ons kistenboek staan alle modellen afgebeeld. Toch kiest de familie vaak de duurzame massief populierenhouten uitvaartkist. Deze uitvaartkisten zijn mooi gemaakt en licht van kleur, hierdoor ook heel geschikt om te beschilderen. Wanneer de populierenhouten doodskisten gebeitst worden krijgen zij de luxe uitstraling van een eiken houten uitvaartkist, alleen een stuk goedkoper en milieuvriendelijker.

Waarin mogen we worden begraven of gecremeerd?

De Nederlandse wet zegt hierover, een lijkomhulsel is het omhulsel waarin de overledene wordt begraven of gecremeerd. Dit kan een uitvaartkist zijn maar ook een lijkwade. In het Besluit op de lijkbezorging staat dat een kist of ander omhulsel niet mag zijn vervaardigd met toepassing van kunststoffen of metalen.

Het verschil tussen een crematiekist en een begrafeniskist

Een uitvaartkist gemaakt van hout zal altijd verbindingselementen zoals spijkers, schroeven, nieten of klemmen bevatten. Naast deze verbindingselementen wordt er ook metaal gebruikt voor bijvoorbeeld handvatten of ornamenten. Deze metalen zijn alleen toegestaan bij begraven. Bij een crematie worden de metalen handvatten, voordat de kist de oven in gaat, verwijdert. Metalen zoals kunstheupen, gouden kronen etc. worden na crematie uitgesorteerd. De opbrengst hiervan gaat naar het Goede Doelen Fonds van de Landelijke Vereniging van Crematoria dat dit doneert aan het goede doel.

Een witte crematie uitvaartkist met metalen grepen omringd door waxinelichtjes.

Welke materialen mogen de grond in?

Om het ontbindingsproces niet te verstoren is bijvoorbeeld kunststof verboden. In de kern komt het er op neer dat een lijkomhulsel op het doel van begraven moet zijn afgestemd: dat betekent dat het materiaal lucht moet doorlaten en biologisch afbreekbaar moet zijn.

Welke materialen mogen in de crematieoven?

Een crematieoven functioneert het beste als er brandbaar materiaal wordt gebruikt. De nieuwe generatie crematieovens zijn zeer schoon door een geavanceerd filtersysteem. Met als gevolg dat het gebruik van kartonnen uitvaartkisten vaak wordt verboden. Karton geeft bij verbranding een soort poeder af in tegenstelling tot de as van hout, hierdoor verstoppen de filters. Grondstoffen zoals zand, waar glas van wordt gemaakt, en glas zelf mogen absoluut niet mee de oven in. Er zijn geen verdere regels voor de uitvoering en samenstelling van lijkwades of andere omhulsels.

Wanneer een materiaal toch geweerd wordt door een crematorium

Laat u vooraf goed informeren. Er zijn namelijk crematoria die bepaalde natuurlijke materialen toch weren. Dit is geen onwil maar heeft te maken met het type oven dat zij gebruiken. Wol en met name vilt, een materiaal die veel gebruikt wordt voor handgemaakte wade’s, kan geweigerd worden omdat wol heel slecht verbrand. Het is dus zaak u goed vooraf te laten informeren welke eisen het crematorium stelt.